12 Temmuz 2013 Cuma

HRİSTİYANLIK, MİTOLOJİ VE PAGANİZM III



''Tanrı üçtür''  diyen bir dini, tek tanrılı dinlerden sayanların yaşadığı bir dünyadaki tüm canlara selam.

İlk iki yazıya olan ilgi ve olumlu mesajlar nedeniyle, serinin üçüncü filmini de çektim. Hazır Ramazan ayına da girmişken ve insanların dine olan ilgileri daha da artmışken, güzel bir zamanlama olacağı kanaatindeyim. Zira Müslümanların hayatlarına ve fikirlerine Hristiyanlıktan geçmiş bir sürü şey varken, Hristiyanların adetleri Müslümanlarca benimsenmişken ve durumdan kimsenin şikayeti yokken, hiçbir bahis edilmezken, bu konuyu konuşmak zaruret olmuştur benim için.


Bu duruma bir örnek verip sonra devam edelim ciğersizler.
Sevgililer Günü diye bir gün vardır hani, her sevgilisi olanın mutlaka kutladığı, iştirak ettiği bir gün. Sevgililer gününün aslında ne olduğu hakkında her hangi bir bilginiz var mı?

ülkemizin espri anlayışı
Orjinal adı St. Valentine's Day 'dir. Ve Roma Katolik Kilisesinin inancına dayanır. Bir Hristiyan azizi olan Valentine'a adanmış gündür. Yani biz Müslümanlar, Hristiyanların kutsal saydığı bir günü kutluyoruz. Soruyorum, kafirlerin özel ve kutsal saydığı bir günü kutsamak ve buna göre amel etmek şirk değil midir ciğersizler...?

Tekrar konumuza kafa atalım.
Bundan önceki yazılarda Hristiyanlığın, pagan dinlerinin modernize edilmiş ve biraz da tek tanrılı dinlerle harmanlanıp insanlara pazarlandığını söylemiştim. Hristiyanlıkta olan neredeyse her ritüel, kadim pagan dinlerine uzanır. Pagan dinlerinin temelinde de gök cisimleri yer aldığı için, aynı olay Hristiyanlıkta da söz konusudur.

Hz. İsa'nın, Hz. Meryem'in ve havarilerin her resimde kafalarında güneş ile tasvir edilmesi, Hristiyanlığın simgesi olarak bir balık betimlemesi kullanılması, papanın giydiği cübbeler, taktığı başlıklar ve tuttuğu sopaya kadar her yerde, tarihten beri kullanılan pagan ögelere yer verilmesi gibi.


Ve bugün paganizmin izleri, dünyaya tamamen yayılmış haldedir. Pagan dinlerinde özellikle gök cisimlerine tapınıldığı için, bugünkü gök cisimleri de bu pagan tanrılarının isimleriyle anılır. Örneğin gezegenler. Bugün kullandığımız gezegen isimleri, aslen pagan tanrılarının isimleridir.


Örneğin Uranüs, bir yunan mitoloji tanrısıdır.
Aynı şekilde ; Neptün deniz ve deprem tanrısı ; Jüpiter, Zeus gibi bir baş tanrı ; Mars, savaş tanrısı ; Merkür, kazanç tanrısı ; Venüs, aşk ve güzellik tanrıçası ve Satürn de zaman tanrısı ismidir.


Bununla birlikte cüce gezegenler, uydular ve diğer gök cisimleri de yine mitoloji tanrılarının isimleriyle anılır ;

Cüce gezegen sayılan Plüton, Roma mitolojisinde yeraltı dünyası tanrısıdır.
Plüton'un uydularından biri olan Nix, Yunan mitolojisinde gece ve karanlığın tanrıçasıdır.
Plüton'un bir diğer uydusu olan Hydra, yine Yunan mitolojisinde yeraltı sularını bekleyen canavarın ismidir.
Yine cüce gezegen sayılan Eris, fitne ve fesat tanrıçasıdır.
Cüce gezegen Ceres, anne sevgisi ve büyüyen bitkilerin tanrıçasıdır.


Bugün hava yolu şirketi olarak bildiğimiz Pegasus, aynı zamanda bir takımyıldız adıdır ve Yunan mitolojisinde kanatlı atı ifade eder.
Bir yapay uydu olan Juno, mitolojik bir tanrıçanın ismidir.
Filmlerde de çok duyduğumuz Apollo uzay aracı, mitolojideki en ünlü tanrılardan biridir. Güneş, müzik ve şiir tanrısıdır kendileri.
Cüce gezegen Makemake, bereket tanrısının adıdır.
Haumea cüce gezegeni, adını Havai doğum tanrıçasından alır.
Haumea'nın 2005'de keşfedilen iki uydusunun isimleri, Havai mitolojisinde Haumea'nın iki kardeşi olan Namaka ve Hi'iaka'dır.


Ayrıca bugün kadın simgesi olarak kullanılan simge, aslında Venüs sembolüdür.
Diğer cinsiyet simgeleri de yine mitolojik tanrıların simgeleridir. Mars sembolü erkeği, Merkür sembolü ise cinsiyet değiştirenleri simgeler.


Star Trek'te adı geçen bir ırk ve gezegen olan Vulcan, Roma mitolojisinde yanardağ dağ tanrısının ismidir.
Türk müzik grubu olan Athena, mitolojide zeka ve sanat tanrıçasıdır.
Bugün Keltler'in kullandıkları Kelt haçı da, Hristiyanlık öncesi paganist döneme ait bir figürdür.


Olayların tarihsel sıralamasıyla ilgilenen bilim dalı olan kronoloji de, Titanların ilk tanrısı olan, zaman tanrısı Kronos'tan gelir.


Tabi hayatımıza yerleşen paganizm ögeleri bununla sınırlı değil. İngilizce'deki gün ve ay isimleri de yine mitolojik ve paganist ögelerden gelmekte.

Örneğin, Monday olarak bildiğimiz Pazartesi günü, Moon day yani Ay günü anlamına gelir.
Salı günü anlamına gelen Tuesday, İskandinav tanrısı olan Tyr'a adanmış gündür.
Çarşamba günü yani Wednesday, yine İskandinav tanrısı olan Woden  ve Wodanaz olarak da bilinen Odin'in günüdür.


Perşembe günü yani Thursday, geçenlerde filmi de yapılan İskandinav tanrısı Thor'un günüdür; Thorsday.
Cuma yani Friday, bir başka İskandinav güzellik ve aşk tanrıçası olan Frigg'e adanmış gündür.
Cumartesi anlamındaki Saturday, ismini Saturn gezegeninden alır; Saturn günü.
Pazar günü olan Sunday'in, Sun day yani güneş günü olduğunu daha önce söylemiştim zaten.
Gün isimleri ayrıca gezegenlerin hareketlerini de gösterir ; Link


Ay isimlerinde de aynı olaya rastlıyoruz ; January dediğimiz Ocak ayı, Roma tanrısı Janus'tan gelir. Janus'un iki yüzü vardır, Ocak ayı da hem bir önceki yıla hem de sonraki yıla geçiş yılı olmasına ithafen bu ad verilmiştir.


Şubat ayı olan February, eski Roma'da düzenlenen Februa isimli ayine ithafen verilmiştir.
Mart ayı olan March, ismini Roma savaş tanrısı Mars'tan almıştır.
Nisan anlamına gelen April, orjinalde Aprillis'tir ve güzellik tanrıçası Aphrodite' ten gelir.
Mayıs anlamındaki May, ismini Yunan tanrısı Maia'dan alır.


Haziran ayı olan June, mitolojik doğum tanrısı Juno'dan gelir.
Temmuz anlamına gelen July aralarında biraz farklı kalmış, Roma imparatoru Julius Cezar bu ayda doğduğu için ''Sezar'ın ayı'' manasında July ismini vermişler.
Ağustos ayı olan August da, yine Sezar'ın ailesinden gelen imparator Augustus'tan gelir. Hatta bu bizde bile aynı kalmış.
Diğer aylar da sayısal isim alarak devam eder, örneğin September, seventh'tan türetilmiştir.

Tüm bu pagan ögeleri, ilginçtir diğer medeniyetlerin mitleriyle aynıdır. Akad'larda İştar, Mezopotamya'da MardukBaalTammuz (Temmuz ayı, ismini bu tanrıdan alır) gibi daha birçok mitoloji tanrısı, diğer tanrılarla aynıdır. Sonra, Mısır mitolojisindeki İsis, İslamiyet öncesi Arap mitolojisindeki El Uzza'dır. Hatta birçok araştırmacıya göre İsis, El Uzza ve Afrodit aynı tanrıçalardır.
Sanki hepsi aynı kaynaktan çıkmış gibi yani...


Bunların yanı sıra Cadılar Bayramı da bir pagan kutlama günüdür. Fakat hala Hristiyanlarca kutlanmaktadır. Tabi batılılar bu pagan bayramlarını kutlar da bizim çakma Türkler aşağı kalır mı?
Haşaaaa.. Olur mu öyle şey.. LinkLink, Link.


Kutlu Doğum Haftası kutlanırken ''vay efendim biz arap mıyız bu ne böle''  diyen hayvan artıkları, batıdan gelen her boka ''eyvallah'' çeker. Öyle ya, batıdan bok gelse makbuldür. Ve bunu ''çağdaşlık'' adı altında pazarlarlar bizim gibi sözde Müslüman ülkelere.

ileri götürüp sayfa açanlar bile var bu ülkede ; Link

Neyse.
Daha önce dediğim gibi, tüm pagan dinlerinin ortak noktası gök cisimleridir. Güneş'ten Ay'a, gezegenlerden yıldızlara neredeyse her gök cismi hakkında inanılmaz saptalamar yapılmış tüm pagan dinlerinde. Merak edenler için birkaç örnek vereyim ; Antik Mısırlılar Sirius takımyıldızını o dönemlerde gözlemlemişler. Babilliler Procyon isimli parlak yıldızı gözlemlemişler.
Takımyıldızların çoğunu Roma ve Yunan mitolojileri adlandırmıştır, biraz önce saydığımız Merkür, Venüs, Neptün gibi gezegen isimleri..


Ha tabi şimdi bana ''abi uzaylılarla konuşuyodu işte bunlar yea''  gibi mesajlar atmayın lütfen iftarda ciğerini yediklerim. Hepsi aynı uzaylıyla falan mı konuşuyodu anasını satayım? Bu gibi saçma salak fikirlerle bir bok açıklayamazsınız ciğersizler. Zira olayın boyutu çok daha farklı. Ben epey uzunca yaptığım araştırmalar sonunda, doğruluğunu tartışmayacağım bir sonuca ulaştım. Ama şimdiden olayın temelini anlatmadan o konuya girersem, saçmalıyor gibi dururum karşınızda. Teori üreten bir malak olup çıkıveririm. Onu başka bir yazıda konuşuruz inşallah.


Uzun lafın kısası, modernize edilmiş bir pagan dini olan Hristiyanlık, içinde bu kadar açık ve net pagan ögeleri taşıyor hala. Ve zamanın alimleri olsun, imparatorları veya aydınları olsun bu konulara müdahale etmemişler gördüğümüz gibi. Yani hayatlarının her noktasında pagan figürlerinin yer almasından hiç de rahatsız olmamışlar.


Anlayacağınız, Hristiyanlık adı altında hala ve hala gök cisimlerine tapınma devam etmekte bugün.
Saygı ve sevgi ile ciğersizler, Ramazan'ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun..